Megépítjük álmai házát most 5% ÁFÁ-val!

2016 január 01-től az új építésű 150m2 alatti lakások és a 300m2 alatti családi házak építése esetén 2016-2019 között kedvezményes 5%-os ÁFA kulcs kerül alkalmazásra.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy új lakást vagy családi házat építtet és egy GENERÁL KIVITELEZŐT bíz meg a munkával (kulcsra kész állapotra szerződik), akkor az építés költségét is 5% ÁFA terheli.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5%-os ÁFA vagy CSOK?
forrás: Adó online (www.ado.hu)

2016. január 1-től bizonyos új építésű lakások (többlakásos lakóingatlanok esetében maximum 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások, egylakásos lakóingatlanok esetében (pl. családi házak) 300 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások) értékesítésére a jogalkotó kedvezményes 5% áfa mértéket vezetett be.

Ezzel párhuzamosan 2016. január 1-től bevezettek egy támogatási formát is, amely szintén érinti mind az áfa, mind az ingatlan értékesítés témakörét. Az említett támogatás az úgynevezett „Áfa visszatérítési támogatás”, ami a CSOK rendszerbe illesztve került bevezetésre.
A két jogintézmény egyértelmű elkülönítése érdekében lássuk mire vonatkozik a CSOK és mire az 5 százalékos áfa, illetve mik a különbségek?!

Adó visszatérítés vagy támogatás?
Az új ingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa egy adó, míg az adó-visszatérítési támogatás egy támogatási forma. Első ránézésre ez a különbségtétel csak dogmatikai szócséplésnek tűnik, valójában azonban fontos különbség.

Az adó-visszatérítési támogatásnak csupán annyi köze van az adózáshoz, hogy annak mértékét az adó összegéhez igazították. Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában szereplő és a kiállított számla szerint megfizetett áfa összegével, de legfeljebb 5 000 000 forinttal.

Milyen értékesítésekre vonatkozik?
Az 5 százalékos áfa mérték bizonyos új lakások értékesítésére vonatkozik, méghozzá mindenfajta értékesítésre, ideértve a kulcsrakész lakás átadását is, de például az építési telek értékesítésre nem.
Ezzel szemben az adó-visszatérítési támogatás az építési telkek beszerzésére, valamint az építéshez beszerzett anyagokra, illetve igénybe vett szolgáltatásokra vonatkozik (azaz 27 százalékos tranzakciókra), de lakás értékesítésére, kulcsra kész lakás átadására nem.

Kikre vonatkozik?
Az alanyi kör is más: az 5 százalékos áfát az áfa-alanyoknak kell alkalmazni, az általuk teljesített ügyletekre (új lakás értékesítése), míg a támogatás a végső fogyasztó magánszemélyekre vonatkozik, akik építési telket vásároltak, illetve új lakás, illetve lakóépület építéséhez, építtetéséhez termékeket vásárolt, szolgáltatásokat vett igénybe.

Hogyan történik az alkalmazása?
Az 5 százalékos adómértéket az áfa-törvényben felsorolt feltételeknek megfelelő új ingatlant értékesítő áfa-alanyoknak kötelező alkalmazni, az adó-visszatérítési támogatást a vonatkozó feltétek teljesülése esetén a hitelintézetektől igényelhető.
PARTNEREINK:

Lépjen kapcsolatba velünk!
Hívjon minket a 06 (70) 45-47-238 telefonszámon!